کد اقتصادی چیست و چه کاربردی دارد؟

احتمالا بارها کلمه کد اقتصادی ( شماره اقتصادی ) را شنیده اید اما معنی و کاربرد دقیقی ان را نمیدانید، به همین دلیل در این مقاله بیشتر شما را با مفهوم و کاربرد شماره اقتصادی آشنا کنیم.
کد اقتصادی چیست؟ شماره اقتصادی اشخاص حقیقی و حقوقی
کد اقتصادی شامل یک ۱۲ رقمی میباشد که برای شناسایی یک واحد اقتصادی کاربرد دارد، در واقع کد اقتصادی کدی مانند کد ملی میباشد منتها این کد فقط برای واحد اقتصادی و کسب و کارها استفاده میشود، در واقع تعریف کلی و کوتاه میشود: این کد یک عدد منحصر به فرد است که برای هر واحد اقتصادی ثبت میشود و با سایر واحد ها تفاوت دارد. این کد ۱۲ رقمی توسط سازمان مالیات کشور برای فعالان کسب و کار صادر میشود.
سازمان مالیات افراد حقیقی و حقوقی را با شماره اقتصادی ( کد اقتصادی) شناسایی میکند و این دو با هم فرقی ندارند، شماره اقتصادی شما عملکرد یک واحد اقتصادی و فعالیت های ان شامل خرید، فروش و فاکتورها را مشخص میکند.
کاربرد کد اقتصادی یا شماره اقتصادی چیست؟
از کد اقتصادی میتوان در مواردی مختلفی استفاده کرد مثلا از شما قصد دریافت کارت بازرگانی داشته باشید باید حتما دارای شماره اقتصادی باشید، البته موارد دیگری هم هستند که در ادامه خواهیم گفت.
- دریافت گواهی ارزش افزوده
- شرکت در مناقصهها و مزایدهها
- عقد قراردادهای تجاری با اشخاص حقیقی یا حقوقی
- ارائه اظهارنامه مالیاتی
- ارائه اظهارنامه ارزش افزوده
اما چرا کد اقتصادی از اهمیت بالایی برخوردار است؟
تمام فعالیت های افراد حقیقی و حقوقی با کد اقتصادی انجام میشود، در ادامه مهم بودن شماره اقتصادی را خواهیم گفت.
۱.کد اقتصادی عددی است که به شما و شرکت شما اعتبار میبخشد
اگر شما بخواهید قراردادهای بزرگ و سود آور ببندید نیاز دارید تا دارای شماره اقتصادی باشید، داشتن کد اقتصادی در واقع سالم بودن فعالیت شما را نشان میدهد و احتمال اینکه با شما قرارداد بسته شود نسبت به شرکتی که شماره اقتصادی ندارد بیشتر است.
۲. شماره اقتصادی پیش نیاز شرکت در مزایده و مناقصه ها میباشد
از مهمترین مواردی دیگر که اهمیت بالای کد اقتصادی را نشان میدهد این است که در زمان حضور در مناقصه ها و مزایده ها از شما کد اقتصادی میخواهند، همانطور که در بالا اشاره کردیم این کد میتواند در بستن قرارداد تاثیر زیادی داشته باشد، حتی در بیشتر مواقع افراد و شرکت های که شماره اقتصادی ندارند مجاز به شرکت در مزایده و مناقصه نیستند.
۳. صادرات و واردات با کد اقتصادی
خیلی از افراد برای اینکه بتوانند فعالیت های صادارات و واردات نیاز به کارت بازرگانی دارند، اما برای دریافت کارت بازرگانی حتما باید شماره اقتصادی داشته باشید، تمام اشخاص حقیقی و حقوقی ملزم به دریافت شماره اقتصادی هستند، شما بدون شماره اقتصادی نمیتوانید در پروژه ها، قراردهای پرسود شرکت کنید.
جلوگیری از مشکلات مالیاتی
همانطور که میدانید تمام کسب و کارهای شخصی و حقوقی باید در زمان تعیین شده جهت ارسال اظهارنامه اقدام نمایند، در صورتی که به درستی و به موقع امور مالیاتی را انجام دهید شامل معافیت های مالیاتی خواهید شد، برای ارسال اظهارنامه مالیاتی حتما باید شماره اقتصادی داشته باشید ، داشتن این کد باعث خواهد شد تا امور مالیاتی شما سریع تر و بدون دردسر انجام شود، در صورتی که مایل هستید جهت آشنایی با امور مالیاتی میتوانید در دوره آموزش مالیات مختصص کارجویان و کارفرمایان شرکت کنید.
چه کسانی شامل دریافت شماره اقتصادی یا کد اقتصادی میشوند؟
طبق قانون مالیاتی کشورها تمام اشخاص حقیقی و حقوقی که فعالیت اقتصادی میکنند باید جهت دریافت کد اقتصادی اقدام نمایند، البته در صورتی که میخواهی ثبت شرکت و اخذ کارت بازرگانی انجام دهید ، داشتن شماره اقتصادی ضروری میباشد.
منظور از کد اقتصادی اشخاص حقیقی و حقوقی چیست؟
تمامی شرکت های فعال در زمینه تولید،مونتاژ،پخش،خدمات و … فعالیت میکنند ، افرادی حقیقی که جواز کسب یا پروانه فعالیت صنف خود را دارند، و مکان فعالیت آنها نیز مشخص هستند باید شماره اقتصادی دریافت کنند.
مشخصات کارت اقتصادی اشخاص حقیقی و حقوقی
در کارت اقتصادی اشخاص حقیقی و حقوقی کد اقتصادی آنها ثبت میشود اما از نظر ظاهر کمی تفاوت دارند، در کارت اقتصادی اشخاص حقیقی عکس ۲ در ۳ مودی، نام و نام خانوادگی،کد اقتصادی،محل فعالیت،کد حوزه مالیاتی ثبت میشود.
در کارت اقتصادی اشخاص حقوقی عکسی مشاهده نمیشود، نوع شرکت و فعالیت آن ثبت میشود، صدور کارت نیز به صورت لیزری انجام میشود، در زیر نمونه ای از کارت اقتصادی شخص حقوقی را میتوانید مشاهده نمایید.
چه کسانی شامل دریافت کد اقتصادی نمیشوند؟
طبق قانون مالیاتی کشور اشخاص حقیقی و حقوقی فعال در زمینه های فرهنگی نیازی به دریافت کد اقتصادی ندارند، در ادامه کسانی که از دریافت شماره اقتصادی معاف هستند نام خواهیم برد
۱.مسجدها، حسینیهها، تکیهها و هیئتها
۲.اشخاص حقیقی که در زمینههای هنری، فرهنگی و ادبی مشغول به فعالیت هستند: برای مثال نویسندگان
۳.اشخاص حقیقی که پیمانکار هستند و ارزش پیمانهای سالانه آنها به ۵۰ میلیون ریال (۵ میلیون تومان) نرسد.
مراحل دریافت کد اقتصادی
شما برای اینکه کد اقتصادی دریافت کنید باید مراحل زیر را انجام دهید
- در ابتدا بر ثبت نام باید به سایت سازمان امور مالیاتی به آدرس gov.ir مراجعه کنید.
- بر روی ثبت نام الکترونیکی کد اقتصادی که در قسمت راست صفحه قرار دارد کلیک کنید.
- وارد صفحه پیش ثبت نام کد اقتصادی شوید.
- اطلاعات درخواستی در این صفحه را وارد کرده و آن را ثبت کنید.
- بعد از طی کردن این مراحل باید صبر کنید تا رمز و کد کاربری شما از امور مالیاتی ارسال شود. درصورتیکه اطلاعاتی نظیر آدرس، کد پستی و اطلاعات دیگر را اشتباه وارد کرده باشید ممکن است این اطلاعات برای شما ارسال نشود.
- مجدداً مراحل ۱ و ۲ را تکرار کنید و به مرحله ۷ بروید.
- گزینه ثبت نام کد اقتصادی را انتخاب کنید. اطلاعات خواستهشده را طبق اسناد و مدارک ثبتی تکمیل و در پایان آن را ذخیره کنید.
- درصورتیکه مشکلی در مراحل قبلی رخ نداده باشد در این مرحله کد اقتصادی برای شما صادر میشود.
مدارک مورد نیاز برای دریافت شماره اقتصادی
- دریافت و تکمیل دفترچه کد اقتصادی
- دریافت فرم و تکمیل کد اقتصادی
- کپی از شناسنامه و کارت ملی اعضای هیئت مدیره
- کپی از اگهی تاسیس شرکت
- آخرین تغییرات ثبت شرکت
- کپی از اساسنامه،روزنامه رسمی،اظهارنامه
- کپی از پروانه و مجوز بهره برداری و تاسیس شرکت
- کپی از سند محل فعالیت یا اجاره نامه تایید شده
- نامه شروع فعالیت
- نامه عدم شروع فعالیت
- رسید پرداخت مالیات حق تمبر به دارایی
دیدگاهتان را بنویسید