مهم ترین شرح وظایف یک حسابدار چیست؟

امروز قصد داریم در این بخش از مقاله خانه حسابداری با مقاله مهم ترین شرح وظایف یک حسابدار چیست چند نمونه از مهم ترین شرح وظایف یک حسابدار خوب را نام ببریم. در طی مراحل اولیهی رشد شرکت، منابعی مثل زمان و پول در موفقیت یا شکست یک شرکت کوچک یا متوسط سهیم است. شرکتهای تازهکار و نوپا معمولاً توانایی تامین خدمات حسابداری یا ساماندهی در محل شرکت را ندارند. اگرچه بهشدت لزوم حضور حداقل یک حسابدار را احساس میکنند. حسابداران بهعلت میزان اهمیت و ضرورتی که در یک کسبوکار دارند باید بتوانند به جزبهجز وظایف حود مسلط باشند. در این مقاله از سری مقالات آموزش حسابداری، توضیحات کاملی در خصوص وظایف حسابدار در اختیار شما قرار میدهیم. همراه ما باشید.
حسابدار کیست و چه وظایفی دارد؟
یکی از عناوین شغلی مهم در موسسات و شرکت ها بدون درنظر گرفتن اندازه و حوزه فعالیت آنها حسابداری امور مالی شرکت است. با درنظر گرفتن این نکته که حسابدار مسئولیت کنترل و ثبت تمام امور مالی شرکت را برعهده دارد، حسابدار کیست ؟ این سمت کاری در کنار اهمیت فراوانی که برای صاحبان کسب و کارها دارد، مسئولیتی پرتنش و پراسترس است و یک اشتباه کوچک می تواند هزینه ای سنگین را به شرکت تحمیل نماید.
حسابدار کیست؟ تعریف حسابدار به طور کامل در شرح وظایف و مسئولیتهای آن نهفته است و اگر به طور کامل با وظایف حسابدار آشنا باشید به راحتی میتوانید تعریفی دقیق از اینکه حسابدار کیست و چه وظایفی برعهده حسابدار است، برای خود داشته باشید.

حسابدار به کسی اطلاق میگردد که کلیه امور حسابداری را انجام میدهد بدلیل پیچیده شدن کارها و رقابت در بازار پول و سرمایه نیاز به تخصصی شدن این امور گردیده است و این رشته به گرایشها وشاخه های تخصصی تقسیم شده است،علم حسابداری در واقع زبان تجارت است و زیر مجموعه رشتههای مهندسی است؛ چرا که از طریق تهیه گزارشهای مالی، اطلاعات لازم درباره واحدهای اقتصادی را در اختیار اشخاص مورد نظر قرار میدهد. این اشخاص شامل مدیران، صاحبان سرمایه، اعتبار دهندگان، سازمانهای مالی و اقتصادی دولت و از این قبیل هستند. از دیدگاهی دیگر، حسابداری را سیستم اطلاعاتی حسابداری Accounting Information System مینامند که از آن برای پردازش اطلاعات مربوط به رویدادهای مالی مؤثر و مرتبط با سازمانها و واحدهای تجاری و گزارش اثرات و ارتباط اینگونه رویدادها به تصمیمگیرندگان، استفاده میشود.
وظیفه اصلی حسابدار این است که صحت کلیه معاملات پول را تأیید کند و اطمینان حاصل کند که تمام این معاملات قانونی بوده و از دستورالعمل های فعلی پیروی می کند. ممکن است که حسابدار برای انجام تصمیمات مالی و یا اظهارنامه مالیاتی برای یک شرکت به صورت قراردادی کار کند.
با توجه به لیست مسئولیتها و وظایف حسابدار که در بالا به آن اشاره شد، حسابداری را میتوان سیستمی در نظر گرفت که در آن فرایند جمع آوری، ثبت و طبقه بندی اطلاعات و ارائه گزارشهای مالی و صورتهای حسابداری در شکلهای مختلف انجام میگیرد.
بنابراین وظیفه اصلی حسابدار شامل سه مرحله ثبت تمام امور مالی انجام شده در شرکت یا سازمان، تهیه گزارش های مالی مورد نیاز و ارائه آن به مدیریت است. علاوه براین، حسابدار می بایست با درنظر گرفتن استانداردها و دستورالعمل های روز، از دقیق و قانونی بودن تمام معاملات شرکت اطمینان حاصل نماید. میتوان حاصل کار یک حسابدار را گزارش های مالی مختلفی دانست که براساس این گزارش ها برای انجام امور مختلف و دستیابی به اهداف شرکت تصمیم گیری می شود.
مدیر ارشد مالی مجموعه
مسئولیتهای مدیران ارشد مالی، متمرکز بر آیندهی شرکت و تصمیماتی است که شرکت میگیرد تا به اهدافش برسد. اگر لازم باشد یک مدیر ارشد مالی، گاهی باید وظایف یک بازرس را انجام دهد.
در راس مجموعهی حسابداری، مدیر ارشد مالی، گزارشات و دادههای حسابداران را تحلیل میکند تا چالشهای مالی پیش رو را پیشبینی و پیشگیری کند و استراتژیهای مناسبی را برای کمک به رشد شرکت، کاهش هزینهها و افزایش سودبری بکار بندد.
مدیریت دریافت و پرداخت ها
- تهیه لیست ماهانه حقوق و دستمزد و بیمه کارکنان
- تهیه لیست مانده بدهکاری و بستانکاری اشخاص و شرکتها
- انجام اقدامات لازم در زمينه پرداخت حقوق و دستمزد
- صدور اسناد صندوق و دريافت و پرداختهای نقدی
تهیه و تنظیم صورت های مالی
- تهيه و تنظیم دفاتر مالی، تراز عملكرد، بودجه، حساب سود و زيان و کلیه صورتهای مالی اساسی
- تهيه خلاصه وضعيت وصولیها، پرداختها، مطالبات، بدهیها، نقدينگی شركت و ارائه آن به مدير مالی
- صدور اسناد مربوط به پرداخت كسورات بيمه، ماليات، وام و …
- انجام كليه خدمات كامپيوتری مربوط به فعاليتهای مالی شركت
- تهیه و تنظیم گزارشات مختلف از فعاليتهای مالی به صورت مستمر و ارائه آن به مدير مالی
- انجام امور محوله از طرف مدير مالی
برخی از مواردی که یک حسابدار نمونه باید انجام بدهد
۱- الزامات حقوق و دستمزدها را در سیستم تعیین می کند. داده های حقوق و دستمزد را حفظ می کند. حقوق و دستمزد ماهیانه را تهیه و پردازش می کند.
۲- بودجه ها ، درآمد ، هزینه ها ، ورودی های حقوق و دستمزد ، فاکتورها و سایر اسناد حسابداری را تهیه و بررسی میکند.
۳- صورتهای مالی سود و زیان و گزارشهای حسابداری بسته و ماهانه را آماده میکند.
۴- روند درآمد و هزینه را تجزیه و تحلیل کرده و سطح بودجه مناسب را توصیه میکنند و از کنترل هزینه ها اطمینان حاصل میکنند.
۵- روند درآمد و هزینه را تجزیه و تحلیل کرده و سطح بودجه مناسب را توصیه میکنند
۶- جمع آوری، تجزیه و تحلیل اطلاعات مالی برای تهیه خروجی حساب ها
شرح وظایف کمک حسابدار چیست؟
کمک حسابدار به کسی گفته میشود که بهتازگی از دانشگاه فارغ التحصیل شده و بهنوعی یک تازهکار است. از جمله وظایف یک کمک حسابدار میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- ثبت اسناد حسابداری نسبتاً ساده و تکراری در بخش هزینه، درآمد، فروش و غیره
- همکاری در ثبت اطلاعات حضور و غیاب کارکنان جهت محاسبه حقوق و دستمزد
- کنترل اسناد حسابداری مثل فاکتورها، صورت حسابها، لیست حقوق و دستمزد و بیمه و …
- تحویل لیست بیمه به صورت ماهیانه به سازمان بیمه تأمین اجتماعی
مهرات های مورد نیاز یک حسابدار خوب
در ادامه می خواهیم مهارت های لازم برای حسابدار را نام ببریم،حسابداری شامل طیف گسترده ای از مسئولیت ها و وظایف است. حسابداران ممکن است دارای ویژگی های کلیدی مانند توجه به جزئیات، مهارت های مالی قوی و درک روشن از اخلاق تجاری باشند، اما این حرفه دارای چندین تخصص مختلف است. یک حسابدار علاوه بر اینکه باید بداند اصول حسابداری چیست، باید تخصصی هایی داشته باشد که شامل مهارت تهیه اظهارنامه مالیاتی، تحقیق در مورد کلاهبرداری مالی و غیره است.
مهارت های ارتباطی
به عنوان یک متخصص حسابداری بسیار خوب است که با طیف گسترده ای از همکاران یا مشتریان ارتباط برقرار کنید. افرادی که با آنها صحبت می کنید ممکن است به اندازه کافی مانند شما از اعداد و حسابداری اطلاعات نداشته باشند.
بنابراین چه از طریق مکالمات تلفنی چه با ایمیل و جلسات حضوری با بخش های دیگر ارتباط برقرار کنید، انتقال اطلاعات به صورت واضح و مختصر نشان از اعتبار و حرفه ای بودن شما در کنار انجام بهتر لیست وظایف حسابدار خواهد بود.
مهارت مدیریت زمان
اغلب حسابداران برای چندین مشتری کار می کنند و همزمان ممکن است بر روی چند پروژه مالی دیگر نیز کار کنند. حسابدار باید با داشتن مهارت مدیریت زمان بتواند ساعت هایی را به انجام پروژه مالی و ساعت های را نیز به انجام کارهای حسابداری مشتریان خود اختصاص بدهد.
بنابراین مدیریت زمان باید به بهترین شکل انجام شود و بسیار مهم است که کار را در بازه زمانی اختصاص یافته تکمیل کنید.
تسلط بر قوانین مالیاتی و قانون کار
یکی دیگر از وظایف یک حسابدار نمونه باید بتواند در جهت منافع شرکت یا مجموعه ای که در آن مشغول به کار حسابداری است عمل کند.به همین دلیل نیاز که با قوانین مالیاتی و آخرین تغیرات آن آشنایی بسیار کامل داشته باشد تا بتواند گزارشات دقیقی و درستی به نفع شرکت یا سازمان امور مالیاتی ارائه دهد.
همچنین از وظایف یک حسابدار محاسبه حقوق و دستمزد است. برای محاسبه حقوق و دستمزد به تسلط کامل بر قانون کار و بیمه اجتماعی لازم است و عدم آگاهی از این قوانین منجر به شکست و عدم موفقیت در شغل حسابداری خواهد شد.
کلام آخر
در این مقاله به مهم ترین شرح وظایف یک حسابدار چیست پرداختیم. حسابداری مجموعهای از دانش تخصصی و مهارتهای نرم سازمانی است. هرکدام از این دسته از مهارتها بهتنهایی برای تبدیل شدن به یک حسابدار نمونه کافی نیست. بااینحال، کار با نرمافزارهای حسابداری پایهایترین مهارتهای لازم برای ورود به حرفه حسابداری به حساب میآید.
دیدگاهتان را بنویسید