مالیات مکسوره یا مالیات تکلیفی چیست و شامل چه مواردی میشود؟

بیشتر افرادی که با امور حسابداری و مالیاتی در حال فعالیت هستند حتما با مالیات مکسوره یا مالیات تکلیفی آشنا هستند و در طول فعالیت خود بارها با این نوع مالیات کار کرده اند، مالیات مکسوره یا مالیات تکلیفی یکی از انواع مالیات در قانون کشور میباشد که از اهمیت بالایی برای صاحبان مشاغل و حسابداران برخوردار است، به همین دلیل میخواهیم بیشتر با این نوع مالیات با شما صحبت کنیم.
مالیات مکسوره یا مالیات تکلیفی
اما قبل از تعریف مالیات مکسوره کوتاه درباره مالیات خواهم گفت، مالیات برابر است با پرداخت قسمتی یا بخش تعیین شده از درآمد جامعه یا سود شما از فعالیت های کسب و کار شما، با دریافت مالیات دولت ها در تلاش برای فراهم نمودن رفاه و امکانات برای کل جامعه هستند، هرچه درآمد افراد بیشتر باشد مالیات آنها نیز بیشتر خواهد بود.
مالیات مکسوره چیست؟
به مالیات مکسوره ، مالیات تکلیفی هم گفته میشود، برای دریافت این نوع مالیات دولت اقدامی انجام نمیدهد و نحوه پرداخت آن بر عهده اشخاص حقیقی و حقوقی میباشد، در واقع کارفرما موظف است تا مثلا مالیات کارمندان و کارگران را در فیش حقوق آنها اعمال کرد و سپس آن را کسر و به سحاب سازمان واریز نماید.
کارفرما موظف است تا رسیدهای پرداخت شده مالیات را به سازمان ارسال کند، تمام اشخاص حقیقی و حقیقی موظف هستند تا در جهت پیشرفت و توسعه کشور حتما مالیات مکسوره را پرداخت کنند، و حتما باید مقدار آن نیز در فیش حقوقی کارکنان خود ثبت کنند.
تعریف انواع مالیات مکسوره
شما باید به عنوان یک حسابدار با انواع مالیات آشنا باشید تا در صورتی که در بخش مالی یا مالیاتی شرکتی فعالیت داشتید بتوانید امور مالیاتی را بدون مشکل انجام دهید، آشنایی با قوانین مالیاتی و نحوه پرداخت آنها میتواند کمک زیادی به شما در انجام کار کند، در ادامه با انواع مالیات تکلیفی آشنا خواهید شد.
مالیات بر اجاره
مالیات بر اجاره املاک نیز به عنوان یکی از مالیات های مکسوره شناخته میشود ، در این نوع مالیات صاحبان املاک موظف هستند تا در قبال اجاره دادن ملک خود مالیات آن را پرداخت کنند، البته ممکن است برخی از املاک طبق قانون مالیاتی کشور از پرداخت مالیات معاف باشند.
نحوه محاسبه مالیات بر اجاره
طبق قانون ماده ۵۳ اشخاص حقیقی و حقوقی به عنوان مستاجر باید از مبلغ کل اجاره مالیات آن را کم کنند، و تا ۱۰ روز فرصت دارند تا آن را به پرداخت کنند و رسید آن را به موجر تحویل دهند، در صورتی که قرارداد به صورت رهن کامل باشد نیازی به پرداخت مالیات نیست اما اگر قرارداد رهن و اجاره باشد با بعد محاسبه میزان مالیات، مالیات آن را پرداخت کند.
مالیات حقوق و دستمزد
از انواع دیگر مالیات تکلیفی میتوان مالیات بر حقوق را نیز نام برد که یکی از اصلی ترین و بهترین منبع درآمد دولت هاست، این نوع مالیات مختص افراد دارای کار مانند کارگران و کارمندان میباشد ، در این نوع مالیات مقدار تعیین شده از فیش حقوقی کسر خواهد شد و سپس به حساب سازمان مالیاتی کشور واریز خواهد شد، کارفرمایان موظف هستند تا پس از محاسبه حقوق مقدار تعیین شده مالیات را از حقوق کارمندان کسر کنند، اگر مقدار حقوق کارکنان کمتر از میزان تعیین شده باشد و دارای بیمه باشند از پرداخت مالیات معاف هستند، اما اگر میزان دریافتی بیشتر از سایرین باشد مسلما باید مالیات بیشتری نیز پرداخت کنند، کارفرما تا یک ماه فرصت دارد تا این میزان مالیات کارکنان را به حساب سازمان واریز کند.
مالیات قرارداد با مؤسسات بیمه
موسسات بیمه موظف هستند تا پس از عقد قرارداد کلیه بیمه های ایرانی هنگام تخصیص حق بیمه برای بیمه گر اتکایی خارجی، دو درصد از آن را به عنوان مالیت مکسوره کسر و به حساب سازمان پرداخت کنند، مهلت پرداخت آن یک ماه بوده و دریافت دو درصد آن بر عهده شرکت بیمه ایرانی است.
مالیات بر حق الوکاله
طبق قانون مالیاتی کشور تمام وکلا موظف هستند تا حدود ۵ درصد از حق وکالت خود را به عنوان مالیات پرداخت نمایند، مالیات بر حق الوکاله شامل هر نوع وکالتی میشود از جمله وکالت دادگستری یا حق وکالت هر کاری، که حتما باید در زمان تعیین شده پرداخت شود.
مالیات بر نقل و انتقال سهام
مالیات بر نقل و انتقال سهام از انواع دیگر مالیات مکسوره میباشد که جزو مالیات های معروف نیز است، در مالیات سهام شخصی که سهام را انتقال میدهد موظف است تا طبق قانون ۴ درصد از ارزش سهم را کسر کرده و به عنوان مالیات پرداخت نماید.
مالیات حق الزحمه پزشکان
از مالیات حق الزحمه پزشکان نیز یکی دیگر از مالیات های تکلیفی میباشد که در سال ۹۸ تدوین و تصویب شده است، تمام مراکز دولتی و خصوصی موظف هستند تا ۱۰ درصد از حق الزحمه کادر درمان را به عنوان مالیات کسر نمایند و آن را به حساب سازمان مالیات پرداخت کنند.
نحوه پرداخت مالیات مکسوره
برای پرداخت مالیات تکلیفی اشخاص حقوقی و حقیقی مسئول پرداخت آن هستند و حدود ۳۰ روز فرصت برای پرداخت آن دارند، برای پرداخت مالیات مکسوره میتوانید با مراجعه نزدیکترین حوزه مالیاتی و دریافت فیش آن اقدام به پرداخت نمایید.
جرائم مالیاتی عدم پرداخت مالیات مکسوره
در صورتی که شما مالیات تکلیفی را پرداخت نکنید مرتکب جرم خواهید شد و شامل جریمه مالیاتی میشوید، و فرقی ندارد شما اشخاص حقیقی باشید یا حقوقی، و در کنار مالیات باید جریمه آن را نیز پرداخت نمایید، جریمه آن شامل ۱۰ درصد از مالیات پرداخت نشده خواهد بود و به ازای هر ماه که پرداخت نکنید نیز ۲/۵ درصد به مبلغ جریمه اضافه خواهد شد، همچنین در صورت شکایت سازمان مالیات علاوه بر جریمه به حبس تعزیری ۶ ماه تا ۲ سال خواهید شد.
دیدگاهتان را بنویسید