مالیات تکلیفی چیست و باید توسط چه افرادی پرداخت شود؟

در قوانین بیشتر کشورها مالیات بخش مهمی از درآمد کشور به حساب میآید، یکی از این مالیات ها ، مالیات تکلیفی میباشد، مالیات تکلیفی جزو مالیات مستقیم به شما میرود و حتما افرادی که شامل شده اند حتما باید اقدام به پرداخت آن نمایند، در این مقاله به شما درباره مقاله مالیات تکلیفی چیست؟ خواهیم گفت و اینکه این نوع مالیات شامل کدام از افراد میشود.
مالیات تکلیفی چیست؟
طبق قانون مالیاتی کشور تمام افراد جامعه حقیقی و حقوقی موظف به پرداخت مالیات هستند، در بعضی مواقع ممکن است افراد حقیقی یا حقوقی شامل مالیات تکلیفی شوند، این نوع مالیات بابت درآمد اشخاص تعلق میگیرد و پرداخت آن به سازمان مالیات بر عهده فرد دیگری جز مودی میباشد. مثلا یکی از انواع مالیات تکلیفی مالیات حقوق میباشد، این نوع حقوق از حقوق کارگر کسر میشود، اما وظیفه ارسال اظهارنامه یا پرکردن آن بر عهده کارفرما میباشد.
انواع مالیات تکلیفی
همانطور که اشاره کردیم این نوع مالیات جزو مالیات مستقیم به شمار میرود و تمام افراد حقیقی و حقوقی موظف به پرداخت آن هستند، اما برای آشنایی بیشتر شما را با انواع مالیات تکلیفی آشنا خواهیم کرد.
مالیات حقوق
مالیات بر حقوق یکی از مهمترین از مالیات های تکلیفی میباشد و شاید مهمترین درآمد دولت ها! در این نوع مالیات کارفرما باید مالیات شامل شده بر حقوق کارگران خود را از حقوق آنها کسر نماید، و پس از انجام امور اداری جهت ارسال آن به سازمان مالیات اقدام کند، در اینجا کارفرما واسطه میباشد و هیچ نقش مالیاتی ندارد و نمیتواند مالیات را کم یا زیاد کند، اگر کارفرما خودش شامل مالیات ارزش افزوده شود باید جهت پر کردن فرم ارسال اظهارنامه مالیاتی اقدام نماید.
مالیات اجاره ملک
از انواع دیگر مالیات های تکلیفی میتوان مالیات بر اجاره را نیز نام برد ، طبق تبصره ۹ ماده ۵۳ قانون مالیات مستقیم، کلیه اشخاص حقوقی که ملکی را برای محل فعالیت خود اجاره کردهاند، باید مالیات بر درآمد حاصل از اجاره ملک موجر (صاحب ملک) را هر ماه به سازمان امور مالیاتی پرداخت کنند و رسید پرداخت را به صاحب ملک تحویل دهند.
در صورتی که مستاجر شخص حقوقی باشد مالیات از نوع تکلیفی خواهد بود اما اگر مستاجر شخص حقیقی باشد پرداخت مالیات بر عهده شخص حقوقی صاحب ملک خواهد بود، با توجه به پیچیدگی این قانون بهتر است از نرم افزارهای حسابداری مانند نرم افزار سپیدار کمک بگیرید.
مالیات حق الوکاله
در این نوع مالیات تمام وکلا موظف هستند تا ۵ درصد از کل مبلغ قرارداد خود را به عنوان مالیات به سازمان مالیاتی کشور پرداخت نمایند، وکلا میتوانند جهت تشکیل پرونده و پرداخت مالیات تعیین شده خود به سامانه مالیاتی وکلای دادگستری مراجعه کرده tax.pgpal.ir و ثبت نام را انجام دهند، همچنین پس از ثبت اطلاعات میتوانند جهت دریافت کد مالیاتی با کد ملی اقدام نموده و پس از دریافت کد رهگیری پرونده و سوابق مالیاتی خود را مشاهده نمایند.
مالیات مضاربه
مضاربه نوعی قرارداد دوطرفه میباشد، یک طرف معامله موظف به تامین سرمایه نقدی خواهد بود و طرف دیگر، باید در ازای دریافت وجه، طرف مقابل را در سود حاصل از تجارت شریک کند،به موجب این قانون، تکلیف پرداخت مالیات شخص تامینکننده سرمایه بر عهده شخصی خواهد بود که وجه نقد را دریافت کرده است. طبق ماده ۱۰۱ قانون مالیات های مستقیم، درصورتیکه طرف صاحب سرمایه بانک باشد، تکلیف کسر مالیات صاحب سرمایه از عامل یا مضارب ساقط است.
مالیات تکلیفی قراردادها و مضاربه؛ یکی از مصادیق مالیات تکلیفی در قانون مالیات مستقیم
سایر مصادیق مالیات تکلیفی در قانون مالیات مستقیم و مادههای قانونی مربوط به آن شامل موارد زیر میشود:
- مالیات بر درآمد اشخاص حقیقی و حقوقی مقیم خارج از کشور: ماده ۱۰۷ ق.م.م
- مالیات بر درآمد بیمهگر اتکایی خارجی: تبصره ۵ ماده ۱۰۹ ق.م.م
- تکلیف مدیران تصفیه اشخاص حقوقی: ماده ۱۱۶ ق.م.م
- منافع بلاعوض اموال: ماده ۱۲۳ ق.م.م
- مالیات بر نقل و انتقال سهام: تبصره ۱ ماده ۱۴۳ ق.م.م
- مالیات بر درآمد حق واگذاری محل: تبصره ۲ ماده ۱۸۷ ق.م.م
- مالیات تکلیفی پزشکان و دندانپزشکان برای کار مراکز درمانی: قانون بودجه سالانه
- مالیات ارزش افزوده: ماده ۱۷ قانون دائمی و ۲۰ قانون موقت
نحوه محاسبه مالیات تکلیفی
از سوالاتی که خیلی از افراد میپرسند این است که مالیات تکلیفی چند درصد است؟ درصد مالیات برای افراد میتواند با اشخاص حقیقی و حقوقی متفاوت است، برای محاسبه دقیق مالیات پیشنهاد میکنیم حتما با مشاوران مالیاتی مشاوره بگیرید، چون با توجه به تغییرات قوانین قدیم و جدید ، حقیقی و حقوقی نمیتوانید خود شما میزان دقیق آن را محاسبه نمایید.
نحوه پرداخت مالیات تکلیفی به چه صورت است؟
روش پرداخت مالیات تکلیفی برای گروههای مختلف، متفاوت است. برای برخی از این گروهها سامانههای آنلاین وجود دارد و برخی از گروههای دیگر باید برای پرداخت مالیات با در دست داشتن اسناد و مدارک به اداره مالیات مراجعه کنند. بعد از مراجعه به نزدیکترین اداره مالیاتی، با دریافت فیش مربوطه میتوان اقدامات لازم بهمنظور پرداخت مالیات تکلیفی را انجام داد.
دیدگاهتان را بنویسید