حسابداری تورمی چیست؟ و تاثیر تورم بر صورت مالی

در سال های گذشته کشور ما با نوسانات قیمت مواجه بوده ایم که این نوسانات باعث کاهش قدرت خرید مردم شده است، افزایش قیمت ها باعث مشکلات زیادی در سطح عمومی شده است.
حسابداری تورمی چیست؟
از آثار تورم در شرکت ها اثر گذاری صورت های مالی مخصوصا صورت سود و زیان میباشد، با این کار در واقع ارزش دارایی های شرکت افزایش پیدا میکند، اما این افزایش تاثیری در عملکرد و سود آوری شرکت ها نخواهد داشت چون این افزایش به دلیل تورم موجود در جامه به وجود آمده است.
در صورتی که این افزایش یا تورم تاثیری در سطح قیمت ها و صورت های مالی ، سود شناسایی گردد مسلما میتواند برای مدیران شرکت گمراه کننده باشد، بنابراین وجود صورتهای مالی مکمل بر پایه حسابداری تورمی، که تصویر شفافی از واحد تجاری نشان دهد ضروری به نظر میرسد.
اثرات تورم در جامعه
خیلی از افراد جامعه در گرانی و تورم موجود در جامعه خواسته یا ناخواسته تمایل به خرج کردن پول بی ارزش دارند، با این کار گردش مالی بیشتر شده و تمایل جهت سرمایه گذاری و راه اندازی کسب و کار جهت حفظ ارزش پول از بین میرود، سرمایه گذاران ترجیح میدهند تا در زمان تورم دارایی های خود را تبدیل به ملک،طلا،ارز نمایند یا در بورس سرمایه گذاری کنند.
ارزیابی آثار تورم
در زمان تورم با افزایش بی رویه قیمت ها و کاهش قدرت خرید مردم مواجه هستیم و همین کاهش قدرت خرید میتواند در فروش تاثیر زیادی داشته باشد، در این شرایط مدیران مالی شرکت ها باید تصمیمات درستی بگیرند تا در شرایط مناسب اقدام به خرید کالا یا مواد اولیه کنند و در شرایط مناسب نیز اقدام به فروش کنند تا شرکت را به سود برسانند.
در صورتی که مدیران بخواهند بهترین تصمیمات را بگیرند باید دقیق ترین و به روز ترین اطلاعات صورت های مالی شرکت را کسب کنند، اطلاعات مالی چند ماه گذشته مناسب نیست و میتواند در تصمیم گیری درست تاثیر بگذارد، در زمان تورم موجود در جامعه با توجه به تاثیر مخرب آن بر فعالیت های اقتصادی به سختی میتوان تصمیم درستی گرفت.
کاهش آثار تورم در حسابداری
ارائه سود حاصل از فعالیتهای جاری شرکت پس از تعدیل تورم
سود یا زیان ناشی از تغییر ارزش پول
سود به دست آمده بر اساس ارزشهای واقعی
ارزش واقعی موجودیها، اموال، ماشین آلات، تجهیزات در پایان سال مالی
افزایش یا کاهش ارزش واقعی موجودیها، اموال، تجهیزات، ماشین آلات پس از کسر آثار تورم
باید توجه داشت که استفاده از حسابداری تورمی در کشورهای توسعه یافته چندان توجیهی ندارد و تنها در کشورهایی با تورم حاد، مانند ونزوئلا، صورت های مالی بر مبنای بهای تمام شده تاریخی قابل استفاده نیست و نیاز به استفاده از حسابداری تورمی و تعدیل صورت های مالی ضروری است.
مشخصههای اقتصادی در حسابداری تورمی
حسابداری تورمی، روشی است که در آن، ارزش داراییها و بدهیها بر اساس ارزشهای جاری آنها در زمان تهیه صورتهای مالی، اندازهگیری میشوند. این روش، برای مقابله با آثار تورم بر صورتهای مالی، استفاده میشود.
در شرایط تورمی، ارزش پول کاهش مییابد. این امر، باعث میشود که ارزش داراییها و بدهیهای ثبت شده در صورتهای مالی، بر اساس ارزشهای تاریخی، کمتر از ارزش واقعی آنها باشد.
مشخصههای اقتصادی زیر، در شرایط تورمی حاد، بر حسابداری تأثیر میگذارند:
- کاهش ارزش پول: در شرایط تورمی، ارزش پول کاهش مییابد. این امر، باعث میشود که ارزش داراییها و بدهیهای ثبت شده در صورتهای مالی، بر اساس ارزشهای تاریخی، کمتر از ارزش واقعی آنها باشد.
- تغییر در ترجیحات مصرفکنندگان: در شرایط تورمی، مصرفکنندگان ترجیح میدهند داراییهای غیرپولی، مانند طلا و ارزهای خارجی، را به پول نقد نگهداری کنند. این امر، باعث میشود که ارزش پول نقد، کاهش یابد.
- تغییر در ترجیحات تولیدکنندگان: در شرایط تورمی، تولیدکنندگان ترجیح میدهند تولیدات خود را با قیمتهای بالاتری بفروشند. این امر، باعث افزایش قیمتها و تشدید تورم میشود.
نتیجه شرایط اقتصادی در دوران تورم
شرایط اقتصادی در دوران تورم، به صورت زیر است:
- تغییر در ترجیحات مردم: در دوران تورم، مردم ترجیح میدهند دارایی خود را به صورت غیرپولی و ارزهای خارجی نگهداری کنند. این امر، به دلیل کاهش ارزش پول است.
- تغییر در قیمتها: در دوران تورم، قیمتها افزایش مییابد. این امر، به دلیل کاهش ارزش پول است.
- تغییر در معاملات نسیه: در دوران تورم، معاملات نسیه با قیمتهایی صورت میگیرد که مدت اعتبار و شرایط نسیه را جبران کند. این امر، به دلیل افزایش ارزش پول در آینده است.
- وابسته بودن نرخهای بهره، دستمزدها و قیمتها به شاخص قیمت: در دوران تورم، نرخهای بهره، دستمزدها و قیمتها، به شاخص قیمت وابسته میشوند. این امر، به دلیل تأثیر تورم بر این عوامل است.
- افزایش نرخ تورم انباشته: در دوران تورم، نرخ تورم انباشته در طی سالها به ۱۰۰درصد یا بیشتر خواهد رسید. این امر، به دلیل تداوم تورم است.
نتیجه: در زمان تورم باید به گونه ای فروش و امور مالی را مدیریت کنید که خدمات اولیه یا مواد اولیه شما قبل از تورم انجام شده باشد و در زمان تورم هم فروش شما با قیمت منطقی باشد تا با توجه به قدرت خرید مردم امکان فروش کالا و خدمات را داشته باشید، در دوران تورم شاید سود کمتری برای شرکت ثبت شود اما ماندگاری و ادامه کار مجموعه بسیار مهم است.
دیدگاهتان را بنویسید